Ügyfélszolgálat és telefonos rendelés

H-P 10-18h 

06 70 850 7161

Blog

Az öntapadós tapéta felrakása falra, csempére, bútorra vagy üvegre

Az öntapadós tapéta felrakása falra, csempére, bútorra vagy üvegre

Az öntapadós tapéta felrakása falra nagyon egyszerű, A hagyományos papír alapú tapétával szemben az öntapadós tapéta anyaga pvc-ből készül. Ebből eredően az összes öntapadós fólia teljesen vízálló ezért vizes helyiségekbe is nyugodtan rakhatjuk.

Úgy kell elképzelni mint egy nagyobb matricát, amelynek hátoldalán van egy lehúzható réteg ami alatt van a ragasztó gyárilag felhordva - csupán ennek a dekorációs fóliának a mérete jóval nagyobb, mint egy megszokott matricáé. 

 

A legnagyobb előnye tehát, ha falra szeretnénk öntapadós tapétát felrakni, hogy nem szükséges hozzá külön tapétaragasztó - így sokkal gyorsabban tudjuk otthonunkat, környezetünket dekorálni, széppé varázsolni. 

Figyeljünk rá, hogy a mintás tapéták nem illesztéssel készülnek, hanem mintától függően átfedéssel hozzák ki a mintákat. 

 

Milyen falfelületre rakhatjuk az öntapadós tapétát? 

 

A legfontosabb szempont, ha falra szeretnénk tenni az öntapadós tapétát az az, hogy zsír és pormentes legyen a felület - mivel a fólia csak ekkor tapad meg a falon. Természetesen lényeges a fal szerkezete is - Ne omladozzon sehol! Ne várjuk el, hogy majd az öntapadós tapátánk fogja összetartani a fal szerkezetét az lepergéstől - omladozástól :-) 

 

A falfelület jó, strapabíró minősége azért is érdekes hogy a hibás felrakás következményeként visszaszedett tapéta ne szedje le a fal rétegeit (festék, vakolat, stb) , mert ez a tapétára ragadva marad, használhatatlanná téve az alapanyagunkat.

 

Amennyiben diszperziós festékkel lett festve a fal korábban, akkor egy kis pormentesítő áttörlés elég lehet, azonban egy meszelt falnál ez nem elegendő. 

 

A korábban meszelt falat érdemes lezárni valamilyen mélyalapozóval pl. Falfix, hogy ne legyen porózus a felülete - így már nem fogja ledobni a tapétánkat. 

 

Frissen festett, vagy mélyalapozóval kezelt falat hagyjuk rendesen kiszáradni! ( Időjárástól, évszaktól függően ez akár több hetet is igényelhet ) Mivel a pvc anyagból készült öntapadós tapéta lezárhatja a falban lévő nedvesség útját, ha a teljes kiszáradást nem várjuk meg - tapétánk esetleg nem tud megtapadni a nedves alapon.


Dekorálás a vagy teljes szoba tapétázása

Öntapadós tapéta felrakása falraAz öntapadós tapéta felrakása falra történhet csíkokban vagy tetszőlegesen kivágott mintákban - matricaként, dekorálva ezzel a helyiségünket. 

 

Különösebb körültekintést és szakértelmet nem igényel, ha csupán dekoráljuk a felületet - azonban, ha teljes szoba falfelületét szeretnénk beborítani az öntapadós tapétával, akkor nem baj, ha van szakember a közelben

 

Amennyiben belefogunk mégis, a következő dolgokra figyeljünk oda: Öntapadós tapéta felrakása falra
  • Csak akkor tapétázzuk le a teljes felületet, ha a fal páraáteresztő képességének lezárásával nem okozunk galibát. 

  • Kezdő függőleges jelölést kell alkalmazzunk, hogy a tekercsek találkozásainál egyforma legyen az átfedés

  • Pontos illesztés helyett átfedéssel rakjuk fel a fóliákat - mivel az öntapadós tapéta felragasztva nem csúsztatható mint a ragasztós papír alapú ezért pontosan illeszteni nagyon nehéz - nem ajánljuk, és mivel ezek nagyrészt hengerelt fóliák, ezért még az egyszìnű fóliáknál is javaslunk egy pici átfedést. Az évek és a hőmérséklet ingadozás miatt ugyanis nagyon kis mértékben ugyan de ez az anyag zsugorodik.


Az öntapadós tapéta falra felrakásának menete: • Felület tisztítása (pormentesìtése, zsírtalanítása), előkészítése 

 

 • A kiálló szerelvényeket pl konnektorok, kapcsolók burkolatait célszerű eltávolítani, hogy ne bonyolítsa a tapéta felrakást

 • A tapéta sor felső, mennyezethez közeli vonalának kijelölése - “kicsapása kormozott zsinórral - két emberes művelet ”

 • Kezdő falon a függőleges kezdő segédvonal kijelölése - függő használatával

 • Vágjuk méretre a fóliát kis, kb 5-10 cm-es ráhagyással

 • A vinyl pvc fólia felragasztását a felülről kezdjük és lefelé haladunk

 • Nem szabad a teljes szilikonos védőfóliát eltávolítani egyből, hanem csak kb 10-30 cm-es darabot, hogy felesleges letapadásokat elkerülhessük

 • Pozícionáljuk a tapétát a felső vízszintes és a kezdő függőleges jelölésünkhöz - leragasztva felső 10-15 cm-es csíkkal

 • Javítsuk a pozícionálást vissza szedéssel és újra ragasztással, ha nem találtuk el elsőre a jelöléseket

 • Simító lapáttal vagy egy puha, tiszta ruhadarabbal simítsuk fentről lefelé és középvonaltól kifelé - jobbra / balra az öntapadós tapétát - így távolítsuk el a levegőt a ragasztandó felületek közül

 • A következő csík öntapadós fóliát kb 1 cm-es átfedésbe, vagy ahogy az adott minta kiadja,  rakjuk az elsővel ...és így tovább …


Mi a különbség, ha az öntapadós tapétát nem falra, hanem csempére, bútorra vagy üveg felületre szeretnénk felrakni? 


A legfontosabb különbség az, hogy falfelülethez képest a mázas csempe, bútor felület (ha sima) vagy az üveg nem szívja magába a vizet. Így lehetőségünk van rá, hogy pár csepp folyékony szappanos - vizes permettel szórjuk be a ragasztandó felületet vagy a csempék a bonyolultabb és  nagyobb felületeken. Ezzel könnyűszerrel kerülhetjük el, hogy levegő buborékok alakuljanak ki a fólia alatt,


MIvel a ragasztó hatás nem azonnal válik teljessé a felrakást követően, ezért könnyen visszaszedhető az öntapadós fólia és újra pozícionálva akár többször visszarakható a kívánt felületre. Természetesen a visszaszedésnél legyünk türelmesek, hogy ne nyújtsuk meg a fóliát. Karton és papír aljzat esetén azonban a falhoz hasonlóan ezzel nem érdemes kísérletezni! 
Régi csempe felületre felrakva: 

 


A legnagyobb előnye, hogy a csúnya fugákat is elfedi és ezzel tiszta, ragyogó frissességet varázsolhatsz a vizes helyiségekbe.

Mivel a fugák miatt nem teljesen egyenletes a felület, ezért célszerű például márványmintás vagy akár 3d hatású dekorfóliát használni - hogy ezzel becsapjuk a szemünket és ez elrejtse az kisebb egyenletlenségeket. 


Öntapadós tapétákat itt találod >>

Öntapadós tapéta felrakása falra
Bútor felületre felrakva: 

 


Bútofóliaként használhatjuk az öntapadós tapétát, mert akár a teljes bútor felületét áthúzhatjuk ezzel az anyaggal - újjá varázsolva azt.

Ennél a felhasználásnál vesszük leginkább hasznát egy otthoni hajszárítónak, vastagabb fóliáknál hőlégfúvónak, amellyel a bonyolultabb hajlatokba, mélyedésekbe is könnyedén beleigazítjuk, ragaszthatjuk a bútorfóliát.


Bútorfóliákat itt találod >>

Öntapadós tapéta felrakása falra


Üvegfelületre felrakva:

 


Többféle öntapadós tapétával találkozhatunk, de a leggyakoribbak a belátásgátló üvegfóliák - ablakfóliák vagy a napfénytől védő üvegfóliák - melyeket hővédő ablakfóliának is neveznek. Ezeket célszerű méretre vágni kis ráhagyással felrakás előtt és legkönnyebben felrakhatóak a korábban említett vizes permet segítségével.

Üvegfóliából létezik nem öntapadós változat is - úgynevezett sztatikus üvegfólia - ablakfólia. Ezeket a felületen a sztatikus töltés tartja fent - ezért nincs szükség ragasztóra. Óriási előnye, hogy akárhányszor visszaszedhető és cserélhető.


Üvegfóliákat itt találod >>Öntapadós tapéta felrakása falra