Ügyfélszolgálat és telefonos rendelés

H-P 10-18h 

06 70 850 7161

Blog

Csempematrica kisokos

Demeter Róbert
Demeter Róbert
Csempematrica kisokos

A csempematrica  egy nagyon hasznos alternatív megoldás a vizesblokk szaniter és egyéb felületeinek költséghatékony felújítására és dekorálására.  Ebben a cikkben szeretnék egy viszonylag nagyobb áttekintést nyújtani a csempe matrica  felhasználását érintő területekről. Vágjunk is bele…

 

Mi is a csempematrica? 

 

Anyagát tekintve egy  PVC - ből  készült fólia darab, mely adott méretre vágva - gyártva, öntapadós és ragasztható változatban szokott készülni. Az öntapadós  csempematrica  a kedveltebb és jobban elterjedtebb hazánkban,  mivel könnyebb vele dolgozni és külön ragasztót nem szükséges hozzá használni.

 

A csempematricát számtalan egyéb találó elnevezéssel is keresik, mint például: csempe fólia, csempe dekor matrica, falmatrica, de néha összekeveredik a falpanel termékekkel is mivel az előre gyártott főleg 3d csempematrica anyaga vastagabb mint a sík fóliából készített - ezért ki tudja, hogy az elnevezésében hol a határ…

 

Nálunk az egyre bővülő csempematrica kínálatot főként a gekkofix és d-c-fix öntapadós tapétákból speciális vágógéppel méretre készített csempe fóliák adják, de hamarosan elérhetőek lesznek a 3d csempematricák is. 

 

Leggyakoribb felhasználási területei:

 

  • Az öntapadós konyhai csempematrica leggyakrabban a konyhabútor alsó és felső szekrény közötti hátfal burkolására szokott kerülni, de akár a teljes konyhai csempe felület is beborítható vele. Főzőlap mögötti területre is alkalmas, mivel a 80 fokig hőálló csempematrica kibírja ezt a terhelést is. Nem gyúlékony, folyamos nyílt lángnak azért nem egészséges kitenni!
  • A vízálló csempematrica előnyeit a fürdőszoba, zuhanyzó és egyéb vizesblokkok területein is kamatoztathatjuk
  • Csempe dekor matrica pedig főleg az egyszínű csempe felület dekorálása a legalkalmasabb, de falmatricaként bárhol díszíthetünk vele, ahol megtapad. (pl diszperziós nem porlékony falfelület vagy bútorlap)
  • A csempematrica padlóra is alkalmas megoldás, azonban itt érdemes a csúszás veszélyt és a nagyobb igénybevételből eredő kopást egy átlátszó plusz védőfóliával csökkenteni. Külön kérésre már elérhető ez a fólia is adott méretre gyártjuk számodra.
  • Dekorációs célokra kiválóan alkalmas még az öntapadós tükör csempe matrica is, de erről tudni kell - hogy nem azonos a normál tükör minőséggel. Minél simább felületre van felrakva, annál jobb tükörképet eredményez.
  • Kevesen tudják, hogy a sík (nem 3d) öntapadós tapétákból méretre vágott csempematrica tökéletes megoldás a régi, divatjamúlt csempe felületek teljes befedésére a fugák megtartása mellett. Így olyan hatást kölcsönöz, mintha teljesen felújítottuk volna a régi csempét. 

A csempematrica méreteket a gyakori régi típusú csempe méretekhez igazítottuk:

 

 Az öntapadós csempematrica felrakása 

 

Az első lépés mindig a felület megtisztítása. Ez az általános koszon kívül főleg a zsíros szennyeződésekre vonatkozik. Tehát, ha már nincs a felületen látható szennyeződés, akkor a legegyszerűbben valamilyen alkohol tartalmú tisztítóval - a legalkalmasabb erre például ablaktisztító spray- vel - zsírtalanítsunk. Ez főleg a konyha tűzhely körüli részeire vonatkozik. A fürdőszoba rendszerint nem zsíros, inkább vízköves és szappanlerakódás foltoktól szenved.

 

Bár ezeken a felületeken a szennyeződés mennyiségétől függően jól szokott tapadni a csempematrica, azonban ha meg szeretnénk tisztítani a felületet a lerakódásoktól, akkor mindenképpen savas, lehetőleg foszfor illetve citromsav tartalmú tisztítószert használjunk, mert ezek oldják a legjobban a vízkövet. A szilikon tömítéseket is el kell távolítani, mert ezekre nem tapad. A fólia felrakása után érdemes a szükséges részeket újra tömíteni.

 

A felület megtisztítása után az első lépés a csempematrica pozícionálás. A csempematrica hátuljáról eltávolítunk egy kis részt, hogy a felső része ragaszthatóvá váljon.

 

Amennyiben kilóg valamelyik oldalon, újra tudjuk igazítani. Ha ez rendben van, akkor az applikációs lapáttal elkezdjük rásimítani a felületre, középről kifelé jobbra és balra, ügyelve arra, hogy ne legye a felület alatt buborék. A matrica hátulját közben folyamatosan húzzuk lefelé.

 

Tisztítás, karbantartás 

 

Az öntapadós vízálló csempematrica nem sok különleges figyelmet igényel a csempéhez képest takarítás, karbantartás szempontból. Célszerű a rárakódott foltot, szennyeződést mihamarabb eltávolítani egy nedves, mosogatószeres szivaccsal például - hogy később ne kelljen durva dörzsit vagy kemény maró szereket alkalmazni a tisztításához.

 

Arra érdemes figyelni, ha a fugákat meghagytuk (vagyis a csempe teljes felületét bevontuk), ezeknél az éleknél sérülékenyebb lehet a csempe fólia, így itt óvatosabban takarítsuk. A minőségi csempematricák fő jellemzői, hogy penészmentes, antibakteriális, vízálló, és foltállóak - így nagyban megkönnyítik az életünket. 

 

Az öntapadós csempematrica eltávolítása:

 

Könnyen visszaszedhetőek ezek a dekor csempe matricák, ha már meguntuk vagy valamiért szeretnénk új designt feldobni a felületre. Nem kell mást tennünk csak egy hajszárítóval melegíteni a felületét és közben folyamatosan a másik kezünkkel lehúzni a fóliát a csempéről. Ezután érdemes a csempe felületén maradt ragasztót egy alkohol tartalmú tisztító szerrel gyorsan áttörölni - és már alkalmas is a felület az újabb csempematrica, öntapadós tapéta vagy akár falpanel fogadásra. 

 

Tartósság - tévhitek 

 

A csempéhez viszonyítva tűnhet gagyinak, bóvlinak a dolog és persze van akit soha nem fog meggyőzni ez a technológia - mert azt mondhatja, hogy nem tartós - nem tart ki 30-40 évig.  

 

A csempéhez viszonyítva tűnhet gagyinak, bóvlinak a dolog és persze van akit soha nem fog meggyőzni ez a technológia - mert azt mondhatja, hogy nem tartós - nem tart ki 30-40 évig.  

 

A személyes átvételi pontunkra egy évvel ezelőtt kiraktam egy táblát sok termékmintával, melyet egy sima habszivacs lapra ragasztottam fel. Kültéren a kerítésre akasztottam fel, ahol nap, szél, hó, fagy, stb érte ( a gyártó beltérre javasolja csak) és ennek ellenére nem látható rajta semmilyen sérülés vagy hiba - nem engedett el a ragasztó sem. 

 

csempematricsa tarósságacsempematrica tartóssága

Azonban gondolj csak bele, hogy valóban az a célod - hogy 30 évig nézd megint ugyanazt a designt?  Vagy inkább 5 év múlva pár 10 ezer forintért ismét csodát kreálsz valamelyik életteredből? A döntés a tiéd - próbáld ki te is valamelyik csempematricát >>  Legyen sok örömöd benne:-)

 

Írd meg a bejegyzés alá hozzászólásban, hogy neked hogyan bírja a gyűrődést a csempematricád, vagy öntapadós tapétát - fényképet is posztolhatsz róla!